|
|
|
Auzu piens
Sastāvdaļas
100 g auzu milti
250 g vārīts atdzesēts ūdens
vaniļas cukurs
medus
Pagatavošana:
Samaļ kailgraudu auzas vai ņem gatavus auzu miltus ½ glāzi, tos aplej ar 1 glāzi vārīta atdzesēta ūdens un 4 stundas ļauj uzbriest ik pa laikam apmaisot. Izkāš caur ļoti smalku sietu un lieto ar garšvielām vai bez. Var saldināt ar medu.
|
Auzu tēja
Sastāvdaļas
1 gl graudi
Citrona šķēlīte
Medus
Ledus
Pagatavošana
Graudus ber 1 litrā ūdens un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes, tad nolej un lieto, pievienojot citrona šķēlīti, medu vai ledu.
|
Saldie kailgraudu miežu salāti
Sastāvdaļas
1 gl graudi
50 g valrieksti
50 g rozīnes
50 g dzērvenes
medus
olīveļļa
citrona sula
Pagatavošana
Graudus uz 12 stundām iemērc ūdenī un 15 minūtes vāra uz lēnās uguns, tad sasedz un 3 stundas ļauj uzbriest. Pēc tam pievieno valriekstus, rozīnes, dzērvenes, medu, olīveļļu un citronu sulu.
|
Sāļie kailgraudu miežu salāti
Sastāvdaļas
1 gl graudi
500 g kukurūza (1 bundža)
1 svaigais gurķis
1 paprika
150 g siera (Talsu ritulis)
olīveļļa
Pagatavošana
Graudus uz 12 stundām iemērc ūdenī un 15 minūtes vāra uz lēnās uguns, tad sasedz un 3 stundas ļauj uzbriest. Pēc tam pievieno gabaliņos sagrieztu sieru, papriku, svaigo gurķi, kukurūzu un olīveļļu.
|
Pelēkie zirņi ar papriku un burkāniem
Sastāvdaļas
1 gl pelēko zirņu
1 paprika
1 sīpols
1 burkāns
1 ēd.k. miltu
1/2 gl piena
eļļa cepšanai
šķipsna sāls
Pagatavošana
Izmērcētus zirņus uzvāra gandrīz gatavus, pievieno tiem šķipsnu sāls. Smalki sagriež burkānu, sīpolu, papriku (un gaļu, ja vēlas), liek cepties. Kad apcepušies, ber klāt nokāstus zirņus, pielej nedaudz ūdens (lai nepiedegtu) un ļauj sutināties uz nelielas uguns. Pēc pāris minūtēm pieliek miltus, pienu, lai starp zirņiem izveidotos mērcīte. Ļauj vēl nedaudz pasutināties.
|
Zirņi ar speķi
Sastāvdaļas
400 g zirņi
120 g žāvēts speķis
80 g sīpoli
sāls
Pagatavošana
Pelēkos zirņus izmērcē, tad pārlej ar karstu ūdeni un izvāra. Sāls jāpieber pēc garšas vārīšanas beigās. Speķi sagriež mazos gabaliņos un sacep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Zirņus nokāš, saliek māla bļodiņās, pārlej ar saceptu speķi, atsevišķi pasniedz rūgušpienu vai kefīru.
|
|
|
|
|
| |