|
|
|
Veselīga pārtika / Rudzi
RUDZI
(Secale cereale L.)
Rudzi kā kultūraugs ir cēlušies no savvaļas formām un ir pazīstami vairāk kā 2000 gadu. Senajā Romā rudzi tika uzskatīti par pārtikā neizmantojamu graudaugu, jo sliktās garšas dēļ iespējams lietot tikai kopā ar speltu, bet viduslaikos Eiropā tie bija galvenā maizes izejviela.
Latvijas teritorijā rudzus audzē jau kopš VIII – IX gadsimta. Lai gan mūsdienās rudzu sējplatības aizņem tikai 1.5% no visas pasaules, tiem tomēr ir nozīmīga loma mērenajā klimata zonā. Mūsu klimatiskajā zonā rudzi ir galvenā maizes labība, tāpēc tos ievērojamās platībās audzē visās Rietumeiropas ziemeļdaļas valstīs, kā arī Austrumeiropā. |
RUDZI VESELĪBAI
Lignāni un izoflavoni – fitoestrogēni
Starp visiem graudaugiem, tieši rudziem ir visaugstākais lignānu saturs. Šīs bioaktīvās vielas, ko ikdienā uzņemam ar pārtikas produktiem, mūsu organismam ir ļoti nozīmīgas. Tās palīdz atjaunot ne tikai zarnu dabīgo mikrofloru, bet arī samazina risku saslimt ar krūts, prostatas un zarnu trakta vēzi, sirds un asinsvadu slimībām, veicina cukura diabēta ārstēšanu.
B grupas vitamīni, PP un E vitamīns
B vitamīns atbild par ādas un matu saglabāšanu labā stāvoklī, nervu sistēmas funkciju uzturēšanu, organisma normālu augšanu, atmiņas saglabāšanu. PP vitamīns piedalās šūnu elpošanas un saistaudu apmaiņas reakcijās. Tas ietekmē gremošanas orgānu darbu: normalizē kuņģa sekretoro un motoro funkciju, uzlabo aizkuņģa dziedzera sekrēciju un sulas sastāvu, normalizē aknu darbību, tas antitoksisko funkciju, pigmentu veidošanos un glikogēna uzkrāšanos. E vitamīns ir antioksidants, kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem, kas nereti var izraisīt organisma novājināšanos vai pat vēzi.
Šķiedrvielas
Augu valsts produktos sastopamie saliktie ogļhidrāti – celuloze, hemiceluloze, lignīns, pektīns, kas cilvēka gremošanas sistēmā nesadalās un neuzsūcas, tomēr ir svarīga uztura sastāvdaļa:
• veicina zarnu kustības;
• mazinatoksisku vielu iedarbību;
• aizkavēt ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos zarnās.
Minerālvielas
Dzelzs – asinsritei
Kalcijs – kaulu un locītavu sistēmai
Kālijs – muskuļu tonusam
Magnijs – baro nervu šūnas
Cinks – regulē cukura līdzsvaru asinīs
Mangāns – antioksidants, nodrošina antialerģisku reakciju
RUDZUS TRADICIONĀLI IZMANTO:
Miltu ražošanā
Maizes cepšanā
Lopbarībā
Cietes un spirta rūpniecībā
Salmi lopbarībā, pakaišiem
Salmi augsnes mēslošanai
|
|
|
|
|
|
|