Mieži


Mieži:
• Bagāti ar ogļhidrātiem – vērtīgs enerģijas avots.
• Augstāks beta-glikānu saturs nekā kviešiem - šķiedrvielu avots, samazina holesterīna līmeni.
• Mieži ieteicami tiem cilvēkiem, kuri ir alerģiski pret kviešu olbaltumvielu - lipekli. Miežos lipekļa nav.
• Miežus iesaka lietot uzturā diabētiķiem – stabilizē glikozes līmeni asinīs.
• Mieži izceļas ar augstu minerālvielu saturu, īpaši daudz tajos atrodams kālijs, magnijs un fosfors, kas atjauno organisma funkcijas.

Kailgraudu mieži
• Kailgraudu miežus pārtikā lietojušas jau senās civilizācijas. Ir valstis, kur kailgraudu mieži ir viens no svarīgākajiem pārtikas avotiem;
• Var tieši izmantot malšanai, putraimu, grūbu un pārtikas iesala ražošanai;
• Kailgraudu miežu milti, salīdzinot ar mīksto kviešu miltiem, satur vairāk kokšķiedras, vairāk beta-glikāna un kopproteīna (10-20%), turklāt aminoskābju satura ziņā kailgraudu miežu proteīns ir vērtīgāks par plēkšņaino un arī kviešu proteīnu.Ogļhidrātu, tauku saturs un enerģētiskā vērtība ir augstāki, pelnu un kokšķiedras saturs – zemāks.
• Lai ražotu augstas šķiedrvielas satura maizi, var aizstāt kviešu miltus ar kailgraudu miežu miltiem, palielinot miežu miltu īpatsvaru līdz 20-30%.
• Cietes saturs, atkarībā no amilopektīna un amilozes attiecības kailgraudu miežos var būt 47-68%.
• E vitamīns un tā aktīvās sastāvdaļas ir unikāli antioksidanti un to daudzums ir lielāks, salīdzinājumā ar citiem graudaugiem.

 

   Skatījums nr. 0, kopš 13 Oct 10.