Mieži
Mieži: Bagāti ar ogļhidrātiem vērtīgs enerģijas avots. Augstāks beta-glikānu saturs nekā kviešiem - šķiedrvielu avots, samazina holesterīna līmeni. Mieži ieteicami tiem cilvēkiem, kuri ir alerģiski pret kviešu olbaltumvielu - lipekli. Miežos lipekļa nav. Miežus iesaka lietot uzturā diabētiķiem stabilizē glikozes līmeni asinīs. Mieži izceļas ar augstu minerālvielu saturu, īpaši daudz tajos atrodams kālijs, magnijs un fosfors, kas atjauno organisma funkcijas.
Kailgraudu mieži Kailgraudu miežus pārtikā lietojušas jau senās civilizācijas. Ir valstis, kur kailgraudu mieži ir viens no svarīgākajiem pārtikas avotiem; Var tieši izmantot malšanai, putraimu, grūbu un pārtikas iesala ražošanai; Kailgraudu miežu milti, salīdzinot ar mīksto kviešu miltiem, satur vairāk kokšķiedras, vairāk beta-glikāna un kopproteīna (10-20%), turklāt aminoskābju satura ziņā kailgraudu miežu proteīns ir vērtīgāks par plēkšņaino un arī kviešu proteīnu.Ogļhidrātu, tauku saturs un enerģētiskā vērtība ir augstāki, pelnu un kokšķiedras saturs zemāks. Lai ražotu augstas šķiedrvielas satura maizi, var aizstāt kviešu miltus ar kailgraudu miežu miltiem, palielinot miežu miltu īpatsvaru līdz 20-30%. Cietes saturs, atkarībā no amilopektīna un amilozes attiecības kailgraudu miežos var būt 47-68%. E vitamīns un tā aktīvās sastāvdaļas ir unikāli antioksidanti un to daudzums ir lielāks, salīdzinājumā ar citiem graudaugiem.
|