Auzu tēja.
Sastāvdaļas 1 gl graudi citrona šķētīte medus ledus
Pagatavošana Graudu ber 1 litrā ūdens un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes, tad nolej un lieto pievienojot citrona šķēlīti, medu vai ledu.
Kailgraudu miežu salāti (saldie).
Sastāvdaļas 1 gl graudi 50 g valrieksti 50 g rozīnes 50 g dzērvenes medus olīveļļa citrona sula
Pagatavošana Graudus uz 12 stundām iemērc ūdenī un 15 minūtes vāra uz lēnās uguns, tad sasedz un 3 stundas ļauj uzbriest. Pēc tam pievieno valriekstus, rozīnes, dzērvenes, medu, olīveļļu un citronu sulu.
Kailgraudu miežu salāti (sāļie).
Sastāvdaļas 1 gl graudi 500 g kukurūza (1 bundža) 1 svaigais gurķis 1 paprika 150 g siera (Talsu ritulis) olīveļļa
Pagatavošana Graudus uz 12 stundām iemērc ūdenī un 15 minūtes vāra uz lēnās uguns, tad sasedz un 3 stundas ļauj uzbriest. Pēc tam pievieno gabaliņos sagrieztu sieru, papriku, svaigo gurķi, kukurūzu un olīveļļu.
Pelēkie zirņi ar papriku un burkāniem.
Sastāvdaļas 1 gl pelēko zirņu 1 paprika 1 sīpols 1 burkāns 1 ēd.k. miltu 1/2 gl piena eļļa cepšanai šķipsna sāls
Pagatavošana Izmērcētus zirņus uzvāra gandrīz gatavus, pievieno tiem šķipsnu sāls. Smalki sagriež burkānu, sīpolu, papriku (un gaļu, ja vēlas), liek cepties. Kad apcepušies, ber klāt nokāstus zirņus, pielej nedaudz ūdens (lai nepiedegtu) un ļauj sutināties uz nelielas uguns. Pēc pāris minūtēm pieliek miltus, pienu, lai starp zirņiem izveidotos mērcīte. Ļauj vēl nedaudz pasutināties.
Zirņi ar speķi.
Sastāvdaļas: 400 g zirņi 120 g žāvēts speķis 80 g sīpoli sāls
Pagatavošana Pelēkos zirņus izmērcē, tad pārlej ar karstu ūdeni un izvāra. Sāls jāpieber pēc garšas vārīšanas beigās. Speķi sagriež mazos gabaliņos un sacep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Zirņus nokāš, saliek māla bļodiņās, pārlej ar saceptu speķi, atsevišķi pasniedz rūgušpienu vai kefīru.
|