Auzu tēja.
Sastāvdaļas
1 gl graudi
citrona šķētīte
medus
ledus

Pagatavošana
Graudu ber 1 litrā ūdens un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes, tad nolej un lieto pievienojot citrona šķēlīti, medu vai ledu.

Kailgraudu miežu salāti (saldie).
Sastāvdaļas
1 gl graudi
50 g valrieksti
50 g rozīnes
50 g dzērvenes
medus
olīveļļa
citrona sula

Pagatavošana
Graudus uz 12 stundām iemērc ūdenī un 15 minūtes vāra uz lēnās uguns, tad sasedz un 3 stundas ļauj uzbriest. Pēc tam pievieno valriekstus, rozīnes, dzērvenes, medu, olīveļļu un citronu sulu.

Kailgraudu miežu salāti (sāļie).
Sastāvdaļas
1 gl graudi
500 g kukurūza (1 bundža)
1 svaigais gurķis
1 paprika
150 g siera (Talsu ritulis)
olīveļļa

Pagatavošana
Graudus uz 12 stundām iemērc ūdenī un 15 minūtes vāra uz lēnās uguns, tad sasedz un 3 stundas ļauj uzbriest. Pēc tam pievieno gabaliņos sagrieztu sieru, papriku, svaigo gurķi, kukurūzu un olīveļļu.

Pelēkie zirņi ar papriku un burkāniem.
Sastāvdaļas
1 gl pelēko zirņu
1 paprika
1 sīpols
1 burkāns
1 ēd.k. miltu
1/2 gl piena
eļļa cepšanai
šķipsna sāls

Pagatavošana
Izmērcētus zirņus uzvāra gandrīz gatavus, pievieno tiem šķipsnu sāls. Smalki sagriež burkānu, sīpolu, papriku (un gaļu, ja vēlas), liek cepties. Kad apcepušies, ber klāt nokāstus zirņus, pielej nedaudz ūdens (lai nepiedegtu) un ļauj sutināties uz nelielas uguns. Pēc pāris minūtēm pieliek miltus, pienu, lai starp zirņiem izveidotos mērcīte. Ļauj vēl nedaudz pasutināties.

Zirņi ar speķi.
Sastāvdaļas:
400 g zirņi
120 g žāvēts speķis
80 g sīpoli
sāls

Pagatavošana
Pelēkos zirņus izmērcē, tad pārlej ar karstu ūdeni un izvāra. Sāls jāpieber pēc garšas vārīšanas beigās. Speķi sagriež mazos gabaliņos un sacep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Zirņus nokāš, saliek māla bļodiņās, pārlej ar saceptu speķi, atsevišķi pasniedz rūgušpienu vai kefīru.

 

   Skatījums nr. 0, kopš 13 Oct 10.